Raport roczny 2023 już jest!

data

1 mar 2024

autor

Agnieszka T

Raport roczny 2023 już jest!
Raport roczny Fundacji Carbon Footprint Foundation podsumowuje naszą aktywność w obszarze śladu węglowego i ESG. Publikacja prezentuje najważniejsze wydarzenia i inicjatywy ubiegłego roku oraz wyzwania organizacji sektora NGO z obszaru #edukacjaklimatyczna, #śladwęglowy i #ESG. 2023 rok był dla #CFF czasem realizacji ambitnych celów i pracy na wielu polach: społecznym, edukacyjnym, biznesowym i medialnym. Fundacja, która jest obecna na rynku od 2019 r. staje się organizacją coraz bardziej rozpoznawalną i cenioną. To zasługa spójnej strategii ale nade wszystko pasji (misji) i zaangażowania tak wielu niezwykłych głów i serc.
– „W 2023 roku #CFF została organizacją pożytku publicznego opp, a co za tym idzie uzyskała potencjał korzystania z nowych możliwości. To także większa odpowiedzialność, którą bierzemy na siebie, dzięki dojrzałości organizacyjnej, procesowej, strukturalnej i sprawozdawczej. Biznesowy kontekst działalności CFF umożliwia osiąganie wymiernych efektów i gwarantuje sprawczość – wspieramy organizacje w dekarbonizacji poprzez analitykę śladu węglowego, kalkulatory kalkulatory śladu węglowego, certyfikację produktów lub usług oraz inicjatywy edukacyjne. Model biznesowy jest prosty – realizując zlecenia komercyjne, dostarczamy wartości, odpowiadając na rosnące potrzeby biznesu – jesteśmy zielonym partnerem zmian. Pozyskane środki przeznaczamy na realizację projektów społecznych. To wypracowywany od 2020 roku core dystrybucji know-how.” – Agnieszka Rozwadowska, MBA, Prezeska CFF
Fundacja Carbon Footprint zrealizowała w minionym roku 12 inicjatyw społecznych, 18 edukacyjnych, 8 projektów komercyjnych i 7 autorskich takich, jak np. Carbon Footprint Challenge Awards czyli uhonorowanie liderek i liderów działających w obszarze zrównoważonego rozwoju czy Halo Carbon – autorska audycja Fundacji na antenie Radia Kraków, zainicjowana jeszcze w 2022 r. Organizacja nawiązała wartościowe partnerstwa i podpisała umowy na działania komercyjne w zakresie dekarbonizacji, analityki śladu węglowego i ESG. Plany na przyszłość Fundacja oprócz działań edukacyjnych i społecznych, budujących świadomość i promujących wiedzę z zakresu śladu węglowego i ograniczania emisji, w 2024 r. skupi się na promocji znaku towarowego Carbon Footprint Approved, który opiera się o kryterium śladu węglowego i uwiarygadnia działania podmiotów na rzecz ograniczenia śladu węglowego wytwarzanych produktów lub usług, potwierdza tym samych zaangażowanie na rzecz celów zrównoważonego rozwoju. Carbon Footprint Approved jest zastrzeżonym w EUIPO międzynarodowym znakiem towarowy przyznawany produktom lub usługom, które zostały wytworzone lub dostarczone w odpowiedzialny środowiskowo i społecznie sposób.